Kazerne Goese Poort
Duurzame en natuurinclusieve kazerne voor goes
Na acht jaar in een tijdelijk onderkomen aan de Troelstralaan mag de vrijwilligersploeg van Goes-West eindelijk hun nieuwe onderkomen in gebruik nemen. In de kazerne bij de stadsentree staan een tankautospuit en hulpverleningsvoertuig paraat.
(Andre Joosse)
In 2017 openen Veiligheidsregio Zeeland en de gemeente Goes een tweede post binnen de bebouwde kom van de stad. Dit komt voort uit het project ‘Maatwerk in Brandweerzorg’ uit 2015. Om aan de wettelijke opkomsttijden te voldoen wordt in het rapport geadviseerd om aan de westkant van de stad een tweede uitrukpost te bouwen. In afwachting van die nieuwe post wordt voor een tijdelijke uitrukpost bij het gemeentelijk aannemingsbedrijf aan de Troelstralaan ingericht. De afgesproken termijn van twee jaar worden ruim overschreden, pas in 2023 worden er concrete plannen gemaakt voor een nieuwe brandweerkazerne.
Locatie keuze
Voor de nieuwe kazerne worden verschillende locaties overwogen. De gemeente heeft een voorkeur voor de plek waar de huidige tijdelijke kazerne staat aan de Troelstralaan. Omdat de gemeente deze locatie wil verlaten, is er genoeg ruimte voor een nieuw gebouw. Uit onderzoek blijkt echter dat deze locatie niet ideaal is en dat een locatie meer naar het westen van de stad een snellere uitruktijd heeft. Er wordt een lijst met locaties opgesteld. Ook de vrijwilligers mogen meedenken over de voor- en nadelen van de potentiële bouwlocaties.
Uiteindelijk kiest de gemeente voor bedrijventerrein Goese Poort aan de ‘s-Heer Hendrikskinderendijk Noord, tussen de bedrijven Gebroeders Weststrate en Restaurant Nian Hao.
De gemeenteraad van Goes besluit in juli 2023 dat er in totaal € 3,9 miljoen wordt uitgetrokken voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne. Dit bedrag is niet alleen bedoeld voor de bouw zelf, maar onder meer ook voor de aankoop van de grond, het ontwerp en de inrichting van het perceel. Architectenbureau Rothuizen ontwikkelde het ontwerp voor de gemeente. Ze doen dat samen met Veiligheidsregio Zeeland en de brandweervrijwilligers van de toekomstige post. Samen zorgen ze voor een zo efficiënt mogelijke indeling van de kazerne.
Bouw
In maart 2024 start de bouw van de nieuwe brandweerkazerne met een archeologisch onderzoek. Aannemer De Delta voert het werk uit. Woensdag 1 mei 2024 gaat symbolisch de eerste paal van de kazerne de grond in tijdens een feestelijke bijeenkomst. VRZ-directeur Joke Gaemers en wethouder Joan Veldhuizen hebben de eer om deze ceremoniële handeling te verrichten.
De symbolische eerste paal door VRZ-directeur Joke Gaemers en wethouder Joan Veldhuizen
(JerkoProductions)
Op een informatieavond in februari 2024 worden voor omwonenden en belangstellenden niet alleen de plannen, maar ook de nieuwe naam van de post gepresenteerd. De nieuwe kazerne gaat Goese Poort heten, vernoemd naar het bedrijventerrein.
(Patrick van de Vrie / Vladdie de Koning)
Op 6 november 2024 is er een open dag op de bouwplaats. Omwonende en belangstellenden kunnen een kijkje nemen op de bouwplaats en kennismaken met de duurzame bouwmethode. De kazerne is namelijk een voorbeeld als het gaat om duurzaam bouwen.
Duurzaam en natuurinclusief
Voor de bouw van de brandweerpost en de omgeving eromheen is minimaal 80% biobased en circulaire materialen gebruikt. Hiermee is het de duurzaamste brandweerpost van Zeeland. Biobased materialen zijn materialen die afkomstig zijn uit de levende natuur die tijdens de levensduur van een gebouw opnieuw kunnen groeien. Circulaire materialen kunnen worden hergebruikt of teruggenomen en gerecycled.
Ook is de kazerne natuurinclusief. Dit houdt in dat er rekening is gehouden met dieren op en rondom de kazerne. Door bijvoorbeeld kieren waar vleermuizen hun nesten kunnen bouwen. Er is een insectenhotel en veel bloemen en struiken die goed zijn voor insecten en vogels.
(Andre Joosse)
De officiële opening van de kazerne is op 5 april 2025, precies 8 jaar na ingebruikname van de tijdelijke post aan de Troelstralaan.
Indeling
De brandweerpost heeft een remise met drie opstelplaatsen. Daarnaast zijn er op de begane grond een grote technische ruimte, twee bergingen en sanitaire ruimten. Met de indeling is rekening gehouden met arbeidshygiëne. De natte ruimten zijn vanuit de “vuile” ruimte te bereiken en via de “schone” ruimte te verlaten. Vieze bluspakken blijven dus achter in de remise en om in de kantine te komen moet iedereen langs een wasbak of via de doucheruimte.
Op de verdieping is een groot leslokaal wat ook als kantine te gebruiken is. In de open keuken is een zithoek voorzien waar een uitruk nabesproken kan worden. Achter de keuken is een bijkeuken met een kookplaat en frituurpan. Tot slot is er een kantoor met twee werkplaatsen.
Achter op het terrein is een oefenplaats gemaakt.
Regenwater wordt opgevangen en opgeslagen in een ondergrondse bak. Het regenwater kan daarna als bluswater in de tankautospuit worden gepompt. Ook voor het wassen van de voertuigen kan regenwater gebruikt worden.
(Andre Joosse)