Giga-inzet bij brand elektronicabedrijf ZES Goes
Bijna 300 vrijwilligers en meer dan 50 voertuigen
Bijna 300 brandweermensen en meer dan 50 verschillende brandweervoertuigen uit heel Zeeland hebben meer dan 30 uur gewerkt aan het blussen van een brand in een elektronica-reparatiebedrijf op het industrieterrein De Poel in Goes.
(brandweer ‘s-Gravenpolder)
Het is zaterdagmiddag 25 januari tegen half vier als een medewerker van ZES in Goes een brandje ontdekt. Het Operationeel Centrum Brandweer (OCB) in Bergen op Zoom ontvangt een melding over een brand van ongeveer twee bij twee meter in het magazijn van het bedrijf. Er wordt onmiddellijk gealarmeerd voor ‘brand industrie’, wat inhoudt dat er een tankautospuit en een officier van dienst naar de locatie worden gestuurd.
ZES Goes
ZES in Goes is een bedrijf dat reparaties uitvoert aan consumentenelektronica en computers. Denk hierbij aan smartphones, tablets en laptops, maar bijvoorbeeld ook koffiezetapparaten. Dit doen ze voor particulieren, maar ook voor grote elektronicawinkels. Naast reparatie is het bedrijf ook gespecialiseerd in het afhandelen van retourzendingen en het bieden van opslag.
Het gebouw beschikt over een vloeroppervlakte van ongeveer 10.000 vierkante meter. Het oudste gedeelte, dat kantoren en reparatieafdelingen bevat, werd in 1998 gerealiseerd. In 2014 werd er een aanzienlijke uitbreiding gerealiseerd, en het recentste gedeelte van het complex werd in 2021 opgeleverd.
Snelle opschaling
Binnen drie minuten na de eerste melding van de medewerker komen er veel verontrustende 112-meldingen binnen uit de omgeving. De brand zou inmiddels uitslaand zijn. Het OCB schaalt zelf op naar middelbrand en enkele minuten later naar grote brand op basis van de vele telefoontjes.
(brandweer Zeeland)
Het eerste blusvoertuig komt binnen acht minuten na de alarmering aan vanuit ‘s-Gravenpolder, vergezeld door de autoladder van brandweer Goes. Het nader bericht is kort maar krachtig: ‘zeer grote brand’. Tankautospuiten uit Goes, Heinkenszand en Kapelle volgen snel. Inmiddels heeft het OCB ook al een waterwagen en het grootwatertransport van brandweer Goes gealarmeerd. Wanneer de officier van dienst ter plaatse komt, wordt dit aangevuld tot een ‘peloton grootschalige watervoorziening’ door een tweede dompelpomp- en slangenhaakarmbak te alarmeren. Het bedrijventerrein is voorzien van voldoende open water en er is in korte tijd veel water voorhanden.
Veel rook, weinig vuur
De uitslaande vlammen aan de achterzijde van het gebouw zijn snel onder controle gebracht, en wat nog over is, is rook. Heel veel rook. Het eerste inzetplan omvat het implementeren van antiventilatie (het gebouw zoveel mogelijk gesloten houden), het koelen van brandscheidingen om de brand binnen het compartiment te houden en het uitvoeren van een binnenverkenning om de brand te lokaliseren.
De brand woedt in het middelste deel van het gebouw, de loods uit 2014. Zowel aan de kantoorkant als aan de nieuwbouwzijde worden waterkanonnen ingezet voor de koeling. Om een eventuele escalatie aan te kunnen worden een tweede autoladder en een hoogwerker vanuit Walcheren ter plaatse gestuurd. Torenstralen van deze drie redvoertuigen assisteren bij het koelen van de brandscheidingen.
Het ontdekken van de brandhaard blijkt een aanzienlijke uitdaging te zijn voor de manschappen. Het zicht is minimaal en de talrijke stellingen in de loods maken het moeilijker om te zoeken. De inbraakbeveiliging in het gebouw blijkt eveneens een probleem te zijn voor de ploegen.
Coördinatie en Informatie
(Jaco Tramper)
Bevindingen van de verkenningen worden bij het Coördinatie- en Informatievoertuig (CI-B) gedeeld met de operationele leiding. Nieuwe verkenningen worden uitgevoerd op basis van bouwtekeningen en beelden van de warmtebeeldcamera’s, maar helaas levert dit geen nieuwe informatie op. De sterkte van de bouwconstructie wekt eveneens zorgen. Besloten wordt de binnenverkenningen in het brandende compartiment te staken. Om toch een beeld te kunnen vormen wordt er hulp gevraagd van het ‘team digitale verkenning’ van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Maar ook met de blusrobot van het verkenningsteam lukt het niet om bij de brandhaard te komen. Ingezakte stellingen en andere obstakels versperren de doorgang. Wel wordt dankbaar gebruik gemaakt van de drone die het team bij zich heeft. Hierdoor kunnen de torenstralen effectiever ingezet worden op de hotspots.
In de late avond blijft het beeld hetzelfde, veel rook die onder druk uit het pand wordt geperst. Ook in de kantoren wordt de rookvorming groter. Een onbemand waterkanon lijkt de brand niet te kunnen stoppen.
Aflossing
De ingezette eenheden van het brandweerpeloton en het peloton grootschalige watervoorziening worden regelmatig afgelost. Vanuit alle hoeken van de provincie worden bluseenheden of dienstbusjes met brandweerlieden naar Goes gestuurd. Hierdoor blijft de restdekking in de rest van de regio geregeld. In de kazerne van Goes staan een tankautospuit en een redvoertuig klaar voor mogelijke andere incidenten in de omgeving van Goes. Het team voor digitale verkenning uit Rotterdam wordt vervangen door collega’s uit Brabant.
Tweede brandweerpeloton
In de vroege ochtend komt een kraan ter plaatse om sloopwerkzaamheden uit te voeren aan het pand. De hoop is zo beter bij de brandhaard te kunnen komen. Het resultaat van de sloopwerkzaamheden is een fel uitslaande brand. De brandwerende scheiding naar het kantoor heeft al die uren zijn functie vervuld, maar is niet bestand tegen de vuurzee die, gevoed door de wind, nu door het pand trekt.
De uitslaande brand zondagochtend vroeg.
(Jaco Tramper)
De brand wordt zo hevig dat gevreesd wordt voor brandoverslag door straling en vliegvuur aan de achterzijde van het pand. Uit voorzorg wordt een tweede peloton naar uitgangstelling Zeelandhallen gedirigeerd. In colonne rijden de eenheden richting de brand. De aangrenzende percelen worden verkend, de kans op overslag lijkt mee te vallen. Uiteindelijk wordt besloten om de eenheden als aflossing van het eerste peloton in te zetten.
Bij de brand komt nu veel zwarte rook vrij. De meetploeg van brandweer Kruiningen voert constant metingen uit. Ze volgen daarbij de rook tot voorbij Zierikzee en voeren metingen uit bij het Goese ziekenhuis en verzorgingscentra. Er worden op leefniveau geen verhoogde concentraties van gevaarlijke stoffen gemeten, maar de brandgeur is tot in de wijde omtrek te ruiken. De op hetzelfde bedrijventerrein gelegen Da Vinci bioscoop sluit zijn deuren vanwege de stankoverlast. In een groot deel van de stad komen roetdeeltjes naar beneden.
GRIP1
Zondag wordt om 13.00 uur gealarmeerd voor GRIP1. Het is een formele alarmering, alle functionarissen van de hulpdiensten zijn al aanwezig in motorkapoverleg.
Wanneer de vlammen minderen, gaat de kraan verder met het verwijderen van dak- en geveldelen. Blussen gebeurt met waterkanonnen vanaf de grond en met torenstralen vanuit de hoogwerker en autoladders. Een van de autoladders wordt later nog vervangen door een hoogwerker met meer bluskracht. Op de plaatsen waar het veilig werken is, worden handstralen ingezet.
Brand meester na 30 uur blussen
Omstreeks 19.15 uur geeft de leider CoPI einde GRIP1. Iets na 20.00 uur wordt ook het sein brand meester gegeven. Dit is bijna 30 uur na het ontstaan van de brand. Eenheden zijn nog tot rond middernacht bezig met nablussen en opruimen.
Af- en nablussen met behulp van redvoertuigen en een kraan.
(Andre Joosse)
Ruim de helft van het gebouw is door de brand verwoest. Dankzij de koeling van de brandscheidingen is het de brandweer gelukt om de nieuwbouw van het pand te behouden. Drie dagen later kan de logistieke tak van het bedrijf alweer aan de slag in een tijdelijk pand in Etten-Leur.
(Patrick van de Vrie)
(Andre Joosse)
(Andre Joosse)